Αφίσα ατομικής έκθεσης

Εργαστήρι Φωτογράφισης Film Noir

Φωτογράφιση σε εξωτερικό χώρο στην Αθήνα

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 18:30 – 21:00

 

Film Noir

Η ονομασία αυτή δόθηκε από τους Γάλλους κριτικούς κινηματογράφου για ένα κατεξοχήν αμερικάνικο είδος αστυνομικής ταινίας που δημιουργήθηκε κυρίως από Γερμανούς (ή Αυστριακούς) σκηνοθέτες και τους διευθυντές φωτογραφίας που έφεραν μαζί τους στο Χόλυγουντ.

 

Θεματολογία: η διαφθαρμένη κοινωνία, ο πουλημένος πολιτικός και αστυνομικός, όλα πουλιούνται κι αγοράζονται, η μοιραία γυναίκα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που κινείται στο περιθώριο του νόμου, ο βιομήχανος που καταστρέφει τα πάντα, οι άνθρωποι της νύχτας...

 

Αισθητική: επηρεασμένη εντελώς από την εξπρεσιονιστική φωτογραφία. Σκληρό φως, σκοτάδια, σκιές, ευρυγώνιος φακός, περίεργες γωνίες λήψης, καπνοί, φώτα νέον που τρεμοπαίζουν, εκτός εστίασης φωτογραφία όταν ο ήρωας βλέπει αστράκια...

 

Το εργαστήρι μας: Με τη βοήθεια των μοντέλων μας (ενός άντρα και μίας γυναίκας), γκαρνταρόμπα με ρούχα εποχής και τον ανάλογο χειρισμό του φωτός, σχετικών αντικειμένων (π.χ. περίστροφα, γάντια, καπέλα) όπως και των συμβουλών του εισηγητή θα τραβήξουμε όμορφα και ατμοσφαιρικά πορτρέτα. Θα αξιοποιήσουμε το φωτισμό του δρόμου σε επιλεγμένα μέρη της πόλης και φώτα που θα έχουμε μαζί μας.

 

Με αφετηρία την περιοχή του Φιξ (κοντά στο μετρό, το ακριβές σημείο θα σταλεί στους ενδιαφερόμενους) θα ξεκινήσουμε μια φωτογράφιση με διάφορες στάσεις. Δεν θα απομακρυνθούμε πολύ από την περιοχή, ούτε θα περπατάμε γρήγορα. Στην αρχή της φωτογράφισης θα γίνει μια σύντομη αναφορά για τις βασικές αρχές της νυχτερινής φωτογραφίας, του πορτρέτου και τις ρυθμίσεις που πρέπει να έχει η φωτογραφική μηχανή (δεκτά και κινητά με φωτογραφικές δυνατότητες).

 

Πληροφορίες

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, 18:30 – 21:00

Εισηγητής: Ανδρέας Κατσικούδης

Βοηθός: Κώστας Σταμπάνης

Κόστος: 30 ευρώ για δυόμιση ώρες φωτογράφιση  (συμπεριλαμβάνει σύντομο μάθημα φωτογραφίας και φωτογράφιση μοντέλων στο δρόμο)

 

Δηλώσεις συμμετοχής: στο akatsikoudis@yahoo.com (γράφουμε στο θέμα Εργαστήρι ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ και στο μήνυμα πλήρες όνομα και κινητό τηλέφωνο)

 

Την προηγούμενη μέρα Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Cinemarian, στα πλαίσια των αυτοτελών σεμιναρίων που κάνει ο Ανδρέας Κατσικούδης πάνω στην Ιστορία της Τέχνης, παρουσίαση με θέμα το Film Noir. Για αυτή την παρουσίαση (που είναι ανεξάρτητη εκδήλωση από το εργαστήρι φωτογράφισης) πληροφορίες εδώ!

 

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το δελτίο τύπου είναι του Ανδρέα Κατσικούδη.