Αφίσα ατομικής έκθεσης

Εντατικό Σεμινάριο Ντοκιμαντέρ με τον Ανδρέα Κατσικούδη

 

Φεβρουάριο 2023 στο Cinemarian

Είναι ένα σεμινάριο που θα δείξει πρακτικά στους συμμετέχοντες πώς γυρίζουμε ένα ντοκιμαντέρ, ακόμα κι αν δεν έχουν οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση ή εξειδικευμένο εξοπλισμό. Ξεκινώντας από τις εντελώς βασικές γνώσεις για την εικόνα και τον ήχο και χρησιμοποιώντας ότι εξοπλισμό έχει ο καθένας (φωτογραφική, κινητό, κλπ) θα γυρίσουμε μαζί με τον εισηγητή ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για να δούμε στην πράξη πώς γίνεται αυτό.

Το ντοκιμαντέρ είναι κινηματογράφος! Ακολουθεί όλες τις τεχνικές και την αισθητική των ταινιών μυθοπλασίας, όπως η μυθοπλασία έχει υιοθετήσει όλες τις δικές του λύσεις (στην τεχνική και στην αισθητική). Η διαφορά του είναι η σύνδεση με την πραγματικότητα. Μια σύνδεση όμως που δεν είναι αλήθεια, αλλά βλέμμα κι άποψη. Το ντοκιμαντέρ δεν είναι πραγματικότητα, αλλά μια δημιουργική αναπαράστασή της!

 

Περιεχόμενο σεμιναρίου

 

  1. Ορισμός: Τι είναι ντοκιμαντέρ, είδη, τρόποι προσέγγισης του θέματος
  2. Εικόνα: φως, κάδρο-σύνθεση, πλάνα, εξοπλισμός
  3. Ήχος: ηχογράφηση, εξοπλισμός, έτοιμοι ήχοι, μουσική
  4. Έρευνα: θέματος, ανθρώπων, τόπων, στοιχείων, αρχικό σενάριο
  5. Οργάνωση παραγωγής: τι, πώς, πότε, γιατί, λύσεις για κινηματογράφηση χωρίς χρήματα
  6. Μοντάζ: εισαγωγή στο μοντάζ με δωρεάν και επαγγελματικά προγράμματα
  7. Προώθηση: σε φεστιβάλ, διαδίκτυο, εναλλακτικούς χώρους προβολής
  8. Εξέλιξη: πώς με τις γνώσεις, τις ασκήσεις και το υλικό που θα δοθεί θα συνεχίσουμε μόνοι μας

 

Μετά από κάθε μάθημα στέλνεται στους συμμετέχοντες η ύλη του μαθήματος, η άσκηση της βδομάδας και συμπληρωματικό υλικό για μελέτη.

 

Πληροφορίες

Κάθε Τρίτη του Φεβρουαρίου (7, 14, 21 και 28 Φεβρ.)  19:00 – 22:00 στο Cinemarian και μία ακόμα μέρα που θα συμφωνηθεί  - Πρώτο μάθημα: Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

(σύνολο 5 συναντήσεις: 4 τρίωρες συναντήσεις στο Cinemarian και μία ακόμα άλλη μέρα για γύρισμα)

Στο Cinemarian (κοντά στο μετρό ΦΙΞ).

Κόστος 100 ευρώ (πληρώνεται στην παρουσίαση των μαθημάτων 31/1/2023)

 

Παρουσίαση μαθημάτων – εγγραφές

Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 7:00 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του σεμιναρίου (διάρκεια περίπου 45 λεπτά), θα απαντηθούν οι ερωτήσεις των ενδιαφερομένων και θα γίνουν οι εγγραφές στο τμήμα από όσους το επιθυμούν (πληρώνοντας το κόστος του σεμιναρίου).

Κρατήσεις θέσεων (για την παρουσίαση και το σεμινάριο): akatsikoudis@yahoo.com

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Ανδρέας Κατσικούδης έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτ. Εκπ/σης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει επίσης φωτογραφία και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων  πάνω στον κινηματογράφο, την ιστορία της τέχνης και τη δημιουργικότητα. Ως σκηνοθέτης έχει γυρίσει 12 ταινίες μικρού μήκους που έχουν προβληθεί σχεδόν όλες σε φεστιβάλ. Το πρώτο του ντοκιμαντέρ «Γιατί Φωτογραφίζουμε» ολοκληρώθηκε το 2020,  είναι μεγάλου μήκους και προβλήθηκε σε 5 φεστιβάλ (ανάμεσά τους το Doc Fest, 2021). Τα δεύτερο ντοκιμαντέρ του «Μπανγκόκ» είναι μικρού μήκους και προβλήθηκε ως τώρα στο International Tourism Film Festival (Ν. Αφρική, 2021) και στο Πανόραμα Ταινιών Μικρού Μήκους (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, 2022). Διδάσκει φωτογραφία από το 2005, κινηματογράφο από το 2011 και ιστορία της τέχνης  από το 2020. Αυτή την περίοδο γυρίζει το τρίτο του ντοκιμαντέρ.

Ο Α.Κ. έχει  εμπειρία στην παραγωγή ταινιών με οποιοδήποτε εξοπλισμό και χωρίς χρήματα. Έχει κατά καιρούς πάρει μέρος σε ταινίες μέσα από διάφορους ρόλους (κομπάρσος, διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης, μοντέρ και φυσικά σκηνοθέτης). Στόχος του είναι να δείξει λύσεις για ποιοτική εικόνα και καθαρό ήχο με τη χρήση εξοπλισμού που έχουμε όλοι (π.χ. κινητά τηλέφωνα). Αλλά, μην ξεχνάμε το μεγάλο μυστικό του κινηματογράφου (όλου του κινηματογράφου) είναι ένα: το σενάριο! Δηλαδή η αξία της ιστορίας που θέλουμε να αφηγηθούμε.