Αφίσα ατομικής έκθεσης

Γωνία Λήψης

Διαγωνισμός Φωτογραφίας από το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

ΘΕΜΑ: Εννοιολογική Τέχνη

Συμμετοχές ως 20 Δεκεμβρίου 2023

 

Με στόχους να προβάλουμε τη δουλειά νέων, αλλά και παλιότερων φωτογράφων, να πάρουμε έμπνευση για τη δική μας και να κάνουμε νέους φίλους, διοργανώνουμε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας ανοικτό στον κάθε φωτογράφο. Δωρεάν και χωρίς πολύπλοκους όρους συμμετοχής.

 

Ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται κάθε δύο μήνες με διαφορετικό θέμα και έχει αυτοτέλεια (μπορεί κάποιος να συμμετέχει μόνο στο διαγωνισμό που επιθυμεί). Οι διακριθέντες φωτογράφοι εξασφαλίζουν προβολή μέσα από τις διάφορες σελίδες μας. Επίσης μια φορά το χρόνο εκθέτουμε τις φωτογραφίες που έχουν διακριθεί με δικά μας έξοδα.

 

Η πρώτη μας έκθεση με τις 30 φωτογραφίες που διακρίθηκαν στους πρώτους 6 διαγωνισμούς είναι γεγονός: «Γωνία Λήψης 2022», στη Βραζιλιάνα, 6 – 27 Νοεμβρίου 2022. Πληροφορίες για την έκθεση αυτή εδώ!  Στα εγκαίνια κληρώθηκαν και τα δώρα των χορηγών ανάμεσα στους διακριθέντες φωτογράφους που ήταν εκεί.

 

Νέος Διαγωνισμός

 

12o Θέμα: Εννοιολογική Φωτογραφία (η φωτογραφία στα πλαίσια της εννοιολογικής τέχνης).

Διάρκεια: ως 20 Δεκεμβρίου 2023

Συμμετοχή: Δωρεάν

Διοργάνωση: Φωτογραφική Ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Έλενα Μάμουνα

Επιμέλεια: Ανδρέας Κατσικούδης

 

Τρόπος: Οι φωτογράφοι στέλνουν  τις φωτογραφίες τους με το wetransfer στο email elenamamouna@gmail.comΑπό 1 ως 3 σε πλήρη ανάλυση (όχι συμπίεση), χωρίς λογότυπο πάνω τους. Γράφουν στο μήνυμα όνομα, κινητό τηλέφωνο και αν συμφωνούν να ενημερώνονται κάθε μήνα για ότι οργανώνει η ομάδα (πέρα από το διαγωνισμό κι αν δεν είναι ήδη γραμμένοι στην ενημερωτική μας λίστα).

 

Επίσης ειδικά για αυτό το διαγωνισμό: Το κείμενο που συνοδεύει μια φωτογραφία στα πλαίσια της εννοιολογικής τέχνης είναι κάτι συνηθισμένο και συχνά της δίνει νόημα. Επιτρέπεται οι συμμετέχοντες να στείλουν σε αρχείο Word κείμενα και στην περίπτωση που διακριθούν οι φωτογραφίες θα τυπωθούν και θα μπουν μαζί τους στην έκθεση. Επίσης μπορούν οι φωτογραφίες να έχουν τίτλο.

 

Οι φωτογραφίες που θα διακριθούν θα προβληθούν με το όνομα του φωτογράφου και θα συμπεριληφθούν  στην επόμενη  ετήσια έκθεση που θα οργανώσει το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26.

 

Η κριτική των φωτογραφιών  γίνεται από τριμελής επιτροπή που για το 2023 αποτελείται από τους Στέφανο Χρόνη, Diran Kalaydjian και Ανδρέα Κατσικούδη. Η επιτροπή δεν  γνωρίζει τα ονόματα των φωτογράφων.

 

Η φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 είναι μια ομάδα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που έχει δημιουργηθεί από τον Ανδρέα Κατσικούδη. Έχει έδρα την Αθήνα και οι περισσότερες δράσεις της φιλοξενούνται στο Cinemarian.

 

Για περισσότερες εκδηλώσεις μας:

diafragma26.gr

 

Επειδή αυτό ο διαγωνισμός κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολος και μπορούν να γίνουν παρερμηνείες δίνουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες:

 

Εννοιολογική Τέχνη

 

“Η ιδέα γίνεται μια μηχανή που δημιουργεί τέχνη”. Sol LeWitt

 

Με ρίζες στο Dada και κυρίως στο υπονομευτικό κι ευφυές έργο του Marcel Duchamp και στα ready -made έργα του κι επιρροή από το Μινιμαλισμό, αλλά και τη γεωμετρική αφαίρεση, η τέχνη τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα δεν φαίνεται να ταιριάζει με τους ορισμούς που είχαμε ως τώρα για αυτήν!

 

Για χιλιάδες χρόνια, χωρίς να ξεχνούν το περιεχόμενο, αυτό που κοίταζαν οι καλλιτέχνες και το κοινό τους ήταν η μορφή, η αισθητική και ακόμη πιο συγκεκριμένα αυτό που θεωρούσαν στην εποχή τους ως όμορφο. Η τέχνη έπρεπε να δείχνει ομορφιά κι ο καλλιτέχνης όφειλε μέσα από μακροχρόνια σκληρή δουλειά και πολύ ταλέντο να καταφέρει να τελειοποιήσει τις τεχνικές του δεξιότητες ώστε να δημιουργεί έργα απαράμιλλης αισθητικής.

 

Και σήμερα; Τώρα ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης τέχνης (και μάλιστα αυτό θα δούμε κυρίως στα μουσεία σύγχρονης τέχνης και στις ακριβές γκαλερί) έχει να κάνει μόνο με το περιεχόμενο και σίγουρα όχι με την παραγωγή αισθητικά άρτιων έργων τέχνης.

 

Αγαπημένα μέσα της εννοιολογικής τέχνης είναι η φωτογραφία και το βίντεο. Σε αυτό το είδος φωτογραφίας δεν είναι απαγορευμένο το κείμενο – πολλές φορές δεν μπορεί να σταθεί χωρίς κείμενο!

 

Προσοχή: Διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο (ελληνικές και ξένες) μιλούν για Εννοιολογική Φωτογραφία (Conceptual Photography) παρερηνεύοντας τον όρο! Το να κάνεις σκηνοθετημένη φωτογραφία με κάποιο συγκεκριμένο θέμα (κι ίσως σουρεαλιστική διάθεση) δεν είναι κάτι νέο, ούτε θέλει ειδικό όνομα (παρμένο μάλιστα από κάτι άλλο).

 

Για περισσότερα διαβάστε εδώ! (Βικιπαίδεια)